Fiat 500C - problem z otwieraniem bagażnika

Coś się zepsuło? Podziel się tym z innymi użytkownikami Fiata 500

Fiat 500C - problem z otwieraniem bagażnika

Postprzez DonPedros » piątek, 25 lipca 2025, 10:20

Witam,
Niedawno zakupiłem Fiata 500C z 2016r., niestety dotkniętego pewną przypadłością - bagażnik otwiera się wyłącznie z pilota, na wyświetlaczu wyświetla się ostrzeżenie o otwartym bagażniku, a dach nie otwiera się do końca.
Sprawdziłem już przewody i przycisk otwierania w klamce – wszystko wydaje się być w porządku.
Jedyne co budzi moje wątpliwości to sam zamek tylnej klapy. Ma on oznaczenie 55701971. Według katalogu jest to wersja zamka przeznaczona do "zwykłej" 500-ki, bez miękkiego dachu. Wydaje mi się, że dla wersji cabrio odpowiedni zamek powinien mieć oznaczenie 52161769. Być może właśnie tu leży problem.
Zanim jednak zamówię nowy zamek, mam ogromną prośbę do posiadaczy wersji cabrio z poprawnie działającym zamkiem bagażnika - czy moglibyście sprawdzić i podać oznaczenie swojego zamka?

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam.
DonPedros

Samochód: Fiat 500C
Pojemność silnika:: 1.2
Rodzaj paliwa:: Benzyna

Re: Fiat 500C - problem z otwieraniem bagażnika

Postprzez Michael1987 » piątek, 1 sierpnia 2025, 14:26

Cześć! Masz rację, że zamek o oznaczeniu 55701971 jest przeznaczony do wersji „zwykłej” Fiata 500, a wersja cabrio powinna mieć inny model, np. 52161769, który jest dostosowany do specyfiki miękkiego dachu i mechanizmu bagażnika w kabriolecie. Jeśli zamontowany jest niewłaściwy zamek, to może to powodować problemy z prawidłowym zamykaniem i sygnalizacją bagażnika, a także wpływać na działanie dachu.

Warto potwierdzić oznaczenie zamka u innych właścicieli Fiata 500C lub w serwisie, by mieć pewność, że wymieniasz na właściwy model. Wymiana na dedykowany zamek powinna rozwiązać problem z ostrzeżeniem na wyświetlaczu oraz umożliwić pełne otwarcie dachu.
Michael1987

Samochód: -
Pojemność silnika::
Rodzaj paliwa:: Diesel

Re: Fiat 500C - problem z otwieraniem bagażnika

Postprzez Bedzio » poniedziałek, 1 września 2025, 22:25

Cześć, czy udało się rozwiać problem bagażnika i dachu?Mam 500c mogę sprawdzić nr zamka.
Bedzio

Samochód: Fiat 500c Abarth
Pojemność silnika:: 1.4T
Rodzaj paliwa:: Benzyna

Powrót do Usterki - Fiat 500